Akademija Oxford

Trovanja hranom najčešće se dešavaju u letnjem periodu. Salmoneloze su crevne infekcije čiji simptomi počinju u vidu mučnine, povraćanja, grčeva u stomaku i proliva.

Letnje Stomačne Tegobe i Ishrana

Proliv je praćen povišenom temperaturom i traje 3  do 4 dana. Stolice su veoma obilne, učestale, tečne ili kašaste, neprijatnog mirisa, mogu biti zelenkaste boje.

Razmnožavanju salmonele u namirnicama pogoduje toplota, pa su samim tim češće leti nego zimi. Kontaminirana hrana je u najčešće bez vidljivih znakova kvarenja, što povećava mogućnost neprimetne zaraze. Tegobe se mogu javiti sporadično, ili u vidu manjih ili većih epidemija.

Salmoneli posebno poguduju poslastice koje su napravljene od sirovih jaja (kremovi, kremaste torte I kolači, sladoled, razni umaci sa majonezom ili druge vrste salatnih preliva.) kao i meso i mesne prerađevine koje se neadekvatno čuvaju. Posebno su rizični pileće i ćureće meso.

KAKO SE SALMONELOZA MOŽE SPREČITI:

-          Meso I mesne prerađevine uvek čuvajte u frižideru

-          Jedite isključivo termički obrađeno meso

-          Jaja i proizvode koji sadrže sirova jaja dobro termički obradite

-          Izbegavajte nepasterizovano mleko, i proizvode od takvog mleka

-          Dobro perite ruke pre i posle pripremanja hrane   

-          Vodite računa o higijeni kuhinjskih I radnih površina, priboru za pripremanje hrane, dasci za rezanje posebno

-          Detaljno perite voće i povrće posebno ono  koje čete sveže jesti

-          Uvek pažljivo perite ruke nakon kontakta sa kućnim ljubimcima, a posebno  pre pripreme hrane

Ishrana kod trovanja hranom je sa nutritivne tačke gledišta hipokalorijska, “dijetalna”. Iz grupe žitarica biramo beli hleb, koji treba da se tostira ili da bude star, dobra varijanta iz prodavnice je dvopek; kuvani pirinač, kao i njegova voda; griz. Od povrća, prateći stanje pacijenta, uvodimo, bareni krompir, šargarepu, od kojih mogu da se prave pirei bez dodataka masnoća I začina, sem maalo soli jer se povraćanjem I dijarejom gube elektroliti. Od voća pasirane banane ili pečene jabuke. Sve mesne prerađevine se isključuju. Od mesa se kuvaju lagane supice bez testenine. Tek kada prestanu stomačne tegobe I stolica počne da se formira uvodi se bareno ili dinstano pileće meso. Biramo što posnija mesa, skida se svaka vidljiva masnoća. I mogu se konzumirati kuvana belanca. Iz grupe mlečnih proizvoda je dozvoljen jedino mladi, kravlji sir. Potrebno je voditi računa o unosu tečnosti u vidu biljnih čajeva, najbolja je kamilica bez dodatka šećera.

U slučaju stpmačnih infekcija virusima što je moguće u periodu letnjih meseci ishrana je opet ista kao što sam navela. U akutnoj fazi dijareje sve je kontraindikovano sem čaja, dvopeka, sluzavih pirinčanih supa I pečenih jabuka. Tek kada problem počne da jenjava uvodi se živinsko meso I mladi sir, kao I povrće odnosno krompir, mrkva.

http://www.nutricionistaishrana.com/vest/stomacne-tegobe-i-ishrana.php


nutricionista nutricionista beograd nutricionista online stomačne tegobe ishrana

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik