Akademija Oxford

Ova biljka je od davnina poznata kao eliksir dugovečnosti, poseduje veliku hranljivu vrednost i izuzetno jaka lekovita svojstva. Upravo zbog toga je i dobila naziv 'kraljica lekovitih biljaka'.

Aloja Vera Najlekovitija Biljka na Svetu

U svetu je oznata pod nazivom Aloe Vera Barbadensis Miler. Ovo ime je dobila po botaničaru Mileru koji je otkrio na ostrvu Barbados i uvrstio je u registar lekovitog bilja.

Sama reč aloe potiče iz latinske forme arapskog naziva 'aloeh', sirijskog 'alwai' i hebrejskog 'halal', što uprevoduznači izuzetno gorka materija. A to ukazuje na izuzetno gorku tečnost, mleko, u stvari sok, koji sadrži ova biljka, a nalazi se neposredno ispod tankog kožastog tkiva, odnosno kore. Komercijalni naziv aloevere ja latinskog porekla i znači 'prava aloa'. Žuti 'lekoviti' sok su primenjivali još u 4. veku pre naše ere. Aloe je i hranljiva biljka za svaku ćeliju ljudskog organizma. Kad je ćelija zdrava, ona je otporna i sposobna da vrši sve funkcije koje mora. Biljka je zarad vlastitog opstanka razvila bogat sadržaj vitamina, aminokiselina, enzima, mineralnih materija da bi osigurala opstanak u oskudnim okolnostima postojanja. Sama lekovitost aloe se nalazi u komponentama koje imaju različite i extra energetske vrednosti.

Aloe pripada porodici ljiljana i usvetu je poznato višeod 250 vrsta, od kojih svega četri imaju lekovito dejstvo. Listovi biljke se seku i presuju. Pri tome se cedi sok koji se stabilizuje papajom, veoma je hranljiv i veoma lekovit, pošto sadrži višeo od 200 aktivnih sastojaka aloe koje su potrebne za svakodnevno funkcionisanje ćelije.

Biljka prirodno stanište ima na odručijima sa toplom i suvom klimom (najbolje su tamo gde je prosečna temperatura iznad 22 C, a to je područije Meksika, Kariba. Od biljke se veoma mnogo koristi gel ili bolje reći želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista.

 

Sadržaj:

Naučnici su utvrdili da gel alojevere sadrži više od 240 hranljivih i lekovitih sastojaka, a među njima i vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B 12, C, E, i folnu kiselinu; gel sadrži magnezijum, mangan, cink, bakar, hrom, kalcijum, kalijum, gvožđe...

Mukopolisaharide: imunomodulatore, (dejstvo i efikasnost pokazali su kod obolelih od SIDE, raka i imunoloških poremećaja), antioksidansi imaju protivupalno, antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Aminokiseline (potrebne za sintezu belančevina). Našem organizmu su neophodne aminokiseline koje suvažne za izgradnju belančevina, gel aloje sadrži 20 aminoksielina. Ono što je još važnije je da ovaj gel obezbeđuje sedam od osam esencijalnih aminokiselina koje nije moguće proizvesti u organizmu i koje se zbog toga moraju uzimati hranom.

Aloja mjoš sadrži 16 enzima iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celuloze (pomažu varenje belančevina, ugljenih hidrata, masti i celuloze).

Antraktnine - najvažniji među njima su aloin i emodin, ali svi predstavljaju moćne analgetike, od davnina je poznato a danas i priznato posedovanje antibakterisjkih i baktericidnih svojstva. U čistom obliku, oni su jaki i laksativni.

Lignine - ovadrvenasta supstanca omogućava Aloji da prodre duboko u kožu.

Saponini - su penušave, sapunaste, supstance koje ispoljavaju antimikrobijalni efekat protiv bakterija, virusa, gljivica i kvasaca kao što je kandida.

Sterole - tri glavna među njima deluju kao moćni antiinflamatorni - antizapaljenski agensi.

Aloe Vera imunostimulans (jača ukupnu otpornost, prevencija za bolesti, rak, SIDA, psorijaza, kolagenoze). Detoksikant (od otrova, alkohola, narkotika).

Antioksidans - (slobodni radikali), antivirusno (herpses i drugo).

Baktericidno - uništava bakterije, fungicidno (gljivice - kandida i druge), antiflogistik (upalni procesi svih sistema), analgetično (smanjuje bolove), adstigentno (steže površinu kože i sluzokože), laksatno (reguliše stolicu), stimulans (regenerišestatus psihe) i antidijabetično (smanjuje nivo šećera).

 

Upotreba Aloje:

Ako se gel pije kao napitak (oralno), deluje dobro na mnogobrojne funkcije organizma:

- Jača imunološki sistem, smanjuje upale, uništava viruse, bakterije, gljivice, parazite, ličke i spore, detoksifikuje organizam, podstiče metabolizam i delovanje svih organa: jetre, žuči, bubrega, srca, nervnog sistema i sistema za varenje, kože, očiju...

- Pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola, opijata...

- Kod lokalne primene u obliku krema, spreja i kapi, idealan je za negu kože, alergija, zarastanja rana, opekotina, zaustavlja krvarenje iz rana, bolove u zglobovima i mišićima, neguje zube i usne duplje (kod uplae desni, paradentoze, afte), negu i bolest očiju (konjuktivitis, mrena), kod akni, seboreje, peruti.

http://www.alojavera.net/


aloja vera aloja vera gel aloja vera preparadi lekovita aloja vera aloja vera proizvodi

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik