Akademija Oxford

Često smo skloni da se fokusiramo na velike životne događaje, kao što su venčanja, rođenja, rođendani, diplome, kupovina prvog stana ili unapređenje na poslu.

Sreća je u malim stvarima

Ali život je zapravo sačinjen od malih trenutaka, isprepletenih u veću celinu. Nemojte ih propustiti. Nemojte ih uzimati zdravo za gotovo. Ne zaboravite da ih cenite, jer ako naučite da uživate u malim stvarima u životu možete promeniti dosta toga.

Američki pisac Kurt Vonegat je jednom rekao: „Uživajte u malim stvarima u životu jer ćete se jednog dana osvrnuti i shvatiti da su to bile velike stvari.” Ali kako da počnete da uživate njima u trenutku kada se događaju, a ne kada su već prošle? Krenite polako, malim koracima.

Korak 1: Pronađite ono što vas čini srećnim i radite to često

Sreća za svakog znači nešto drugačije. Otkrijte šta je to zbog čega vaše srce kuca brže i uključite ga u svoju svakodnevnicu – što je češće moguće. Izađite na večeru, prošetajte prirodom, čitajte knjigu, slušajte muziku, napunite kadu ili se podsetite svoje ljubavi prema slikanju iz detinjstva. Šta god da to bude, izbor da radite ono što vas čini srećnim podići će vaše samopouzdanje i osećaj sopstvene vrednosti.

Korak 2: Pogledajte svet očima deteta

Deca su verovatno najveći učitelji kada je u pitanju uživanje u malim stvarima i život u sadašnjem trenutku. Ako ih imate, jednostavno učite od njih. Ako ne, nema problema... samo se setite kako ste se nekada čudili svetu kao mali čovek. Sagradite zamak od peska. Šljapkajte po bari posle kiše. Hodajte bosi. Napravite šator sa ćebadima u svojoj dnevnoj sobi i čitajte knjigu uz baterijsku lampu. Jedite sladoled za doručak i kolače za večeru.

Korak 3: Vodite dnevnik zahvalnosti

Juče je prošlo, sutra je misterija, a danas će biti gotovo pre nego što to shvatite. Ponekad se trenuci radosti mogu prevideti, ali ako počnete da pišete dnevnik zahvalnosti svake večeri pre spavanja, primetićete one sitnice koje su vas činile srećnim tog dana. I vremenom ćete videti da se lepe stvari zaista dešavaju sve vreme kada ih imate na umu i kada počnete da se fokusirate na pozitivno. Da li vam je dete nacrtalo prelepu sliku u vrtiću? Da li vam je leptir sleteo na šoferšajbnu na putu na posao? Da li ste se dobro ismejali dok ste pili kafu sa svojim prijateljima?

Nadamo se da ćete biti srećni kada dobijete unapređenje koje čekate. Ili kada zaradite više novca. Ili kada nađete ljubav svog života. Ili kada kupite kuću iz snova. Ali zašto čekati sreću kada možete početi da budete srećni upravo sada? Krenite da uživate u svim malim stvarima koje vas čine radosnim i malo po malo videćete da je sreća uvek oko vas. Gorenje mali kućni aparati su dizajnirani da vam pomognu da cenite sve male i velike trenutke u životu. Ne morate čekati venčanje da biste umesili ukusnu tortu uz pomoć Gorenje kuhinjskog robota, ni leto i piknike da biste pravili svoje omiljene sendviče kada možete uživati u njima tokom cele godine uz Gorenje mini gril. Ne morate da čekate da biste bili srećni… sreća je već tu.


gorenje kućni aparati mini gril kuhinjski robot

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik