Akademija Oxford

Jedanaesta tradicionalana završna izložba polaznika ikonopisačke radionice Sveti Lazar priređena je 3. juna u Ateljeu i galeriji Čubrilo na Gardošu, koji su već decenuju partneri radionice, i ovogodišnji pokrovitelji.

Izložba Dečijih Ikona Sloboda u Zemunu

Svim polaznicima, njihovim roditeljima i gostima, veliku radost i prijatno iznenađenje priredio je NJegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije koji je otvorio izložbu i uveličao događaj.

Mladim ikonopiscima obratio se Patrijarh srpski Porfirije i akcentovao ideju slobode koja znači činiti dobro, a kada radimo ono što je dobro postajemo Hristovi i slobodni, što je i naziv ovogodišnje izložbe.

Mnogo dece u uzrastu između 5 i 18 godina prošlo je u predhodnih 11 godina kroz ikonopisačku školu pod mentorstvom umetnice Marije Bajić koja je sa njima još od prvog dana. U  radionici deca uče  drevnu tehniku izrade ikona na lipovom drvetu sa pozlatom, po kanonu Pravoslavne Crkve.

U ikonopisačkoj radionici Sveti Lazar, stvara se svet po meri DOBRA, jer IKONA jeste DOBRO u nama. U procesu stvaranja najvažnije je saznavati i spoznavati sebe, otkrivati Boga, Crkvu i stvaralaštvo kao paletu duše koja raste u ponoći čoveka; kako rastu njihova dela i oni postaju ponos svojim roditeljima, učiteljima, prijateljima…

Svaki susret u radionici je iznova igra, iznova proces upoznavanja i iznova radost nastajanja likova Spasitelja, Bogorodice i Svih Svetih Crkve.

Postoje trenuci kada zaiskre oči, jer se u njima ogleda savršenstvo suštine i lika koji ostaje na daskama i platnima; iscrtan rukama umazanim stotinama boja, kako bi baš našli onu ”pravu” purpurnu, zelenu, plavu; onda kada početna nevešta linija postaje tačna, precizno otvarajući krug svetlosti iznad omiljenog Svetitelja čije su Žitije naučili, ponavljajući naglas Molitvu Duha Svetoga.

Koliko su deca verna i posvećena ovoj radionici govori i činjenica da su neki od njih u  školi ikonopisanja 8 i više godina, a neki se u nju vraćaju iako su već na fakultetu.


izložba dečijih ikona

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik