Akademija Oxford

U foajeu aneksa GO Novi Beograd, Mihajla Pupina 167, Novi Beograd, od 12. APRILA, biće postavljena izložba „Da se ne zaboravi“, radova studenata Akademije Srpske pravoslavne crkve

Izložba „Da se ne zaboravi“ u foajeu aneksa opštine Novi Beograd

U foajeu aneksa GO Novi Beograd, Mihajla Pupina 167, Novi Beograd, od 12. APRILA, biće postavljena izložba „Da se ne zaboravi“, radova studenata Akademije Srpske pravoslavne crkve, pod mentorstvom profesora: Vladimira Karanovića (živopis), Željka Komosara (Kaligrafija), Mare Đurović (ikonopis, minijatura), jereja Čedomira Milosavljevića (ikonopis), Miodraga Milutinovića (crtanje ikone).

Izložbu „Da se ne zaboravi“, Akademija SPC održava kontinuirano od 2005 godine, u znak sećanja na pogrom koji se desio 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji. Nastavnici i studenti Akademije ovu izložbu pripremaju svake godine tokom zimskog semestra, a do sada je učestvovalo više od 200 studenata. Posle prve izložbe koja je održana u Galeriji fresaka u Beogradu, naredne su održane u Narodnoj Biblioteci, Kripti Hrama Svetog Save, Parohjskom domu Hrama gde je i ovogodišnja Izložba u toku.

Od 2007. godine Izložbu su imali priliku da vide i ljudi van granica naše zemlje u Bostonu, Minhenu, Birmingenu…
Visoka škola – Akademija Srpske Pravoslavne Crkve za umetnosti i konservaciju je osnovana 17. novembra 1993. godine, sa blagoslovom Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve i blaženopočivšeg episkopa budimskog G. Danila (Krstića) kao Akademija za konservaciju umetnina srpskih u Beogradu. Dekani Akademije Srpske Pravoslavne Crkve bili su: episkop budimski Danilo (Krstić), potom episkop G. Ignatije (Midić), Protojerej-stavrofor dr Radomir Popović, mr Zoran Mihajlović. Danas je na čelu ove visokoškolske ustanove jerej dr Darko Stojanović.

Akademija SPC za umetnosti i konservaciju je nastala iz potrebe za kultivisanjem crkvene umetnosti na akademskim, bogoslovskim i estetskim osnovama kao najdublji odgovor Crkve na nasušnu potrebu savremenog čoveka za vizuelnom saznajnom „hranom“ – odgovor koji će temeljno uticati na njegovu pobožnost. Tokom prethodnih četvrt veka njen rad na dostizanju onih zadataka koje je pred crkvenu umetnost postavilo ikonobraniteljsko bogoslovlje – a koji se danas čine aktuelnijim nego ikad – doneo je mnoštvo konkretnih rezultata i velike pomake spram datog cilja.

Danas su bivši studenti Akademije SPC za umetnost i konservaciju uspešni likovni umetnici koji deluju na svih pet kontinenata, ali i inventivni predavači na različitim stepenima obrazovanja – od osnovne škole do doktorskih studija umetnosti te rukovodioci ili konstruktivni članovi timova u institucijama kulture.

Studenti Visoke škole – Akademije SPC su prepoznati od strane velikog broja institucija i organizatora manifestacija kao dobri pedagozi deci u okviru likovnih radionica. Tako su više od deceniju studenti nosioci ovakvih projekata u okviru manifestacija koje organizuje: Pravoslavno sportsko društvo Sveta Srbija, i Pravoslavni dečiji časopis Zvonce, potom u okviru Liturgijskog festivala u Beogradu Dana ćirilice u Bavaništu i dr.

Izložba će biti otvorena do 13. maja 2021. godine.

 


izložba foaje opštine novi beograd da se ne zaboravi

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik