Akademija Oxford

Povodom hramovne slave i velikog hrišćanskog praznika – Silazak Svetog Duha na apostole, NJegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju

Patrijarh Služio Liturgiju u Hramu Svete Trojice u Sremčici

Povodom hramovne slave i velikog hrišćanskog praznika – Silazak Svetog Duha na apostole, NJegova svetost patrijarh srpski g. Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svete Trojice u naselju Sremčica.

Nakon svete liturgije, patrijarh Porfirije je služio čin priziva Svetog Duha, a potom je usledilo sečenje slavskog kolača i tradicionalna litija oko Hrama.

Patrijarh Porfirije je besedeći o prazniku Duhova ili Svete Trojice rekao da je to pedeseti dan od slavnog Vaskrsenja Hristovog, kojeg mi nazivamo i Pashom, prelaskom iz prolaznosti u neprolaznost, iz smrti u život.

U svom obraćanju okupljenim vernicima, Patrijarh se osvrnuo i na dešavanja u Crnoj Gori poručujući da danas živimo u vremenu nerezumevanja i vremenu pomućenih jezika, kao i da smo se jezikom ovih dana suočili sa događajem koji hoće da polarizuje, da udaljuje, da deli.

„Mi podržavamo da svaki narod ima svoju državu, u tome vidimo blagoslov, izraz slobode, u tome vidimo mogućnost da svako svoj poseban specifičan dar razvija, da ga umnožava, da kroz taj dar bude prepoznatljiv drugome i da kroz taj dar daruje sebe drugome i da kroz taj dar prima u svoje naručje drugoga“, istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je ukazao na to da jezici postoje kao dar Božiji, pojmovi i definicije postoje da bismo se jedni drugima približili, pojašnjavajući da je i sam bezbroj puta bio na raznim stratištima, na mestima gde su na najužasinije načine stradali ljudi i da se nikada nije bavio brojkama i nije licitirao žrtvama.

„Ne malo puta bio sam zajedno sa mitropolitom Amfilohijem na takvim mestima. I nikada se nismo bavili matematikom i brojevima. Nikada se nismo bavili ni tim ko je prvi počeo, ko je više kriv, ko je više naneo zla. Jer sam bio svestan da se nalazim na mestima manifestacije zla i da bez obzira ko su žrtve, da li pripadaju ovom ili onom narodu, ovoj ili onoj veri dostojne su najdubljeg poštovanja i najsnažnije molitve“, poručio je Patrijarh.


patrijarh srpski liturgija sremčica patrijarh srpski g. Porfirije patrijarh porfirije hram svete trojice

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik