Akademija Oxford

Otvori mi srce – i tamo ćeš naći Pariz. Izreka koja se vezuje za najromantičniji grad na svetu, grad koji ostavlja bez daha i osvaja zaista svačije srce.

Ah taj Pariz - Putovanje

 Jedan je od najpoznatijih svetskih gradova, duge istorije i kulture, sa mnogim poznatim znamenitostima. Kažem Pariz a mislim – Ajfelov toranj, Luvr i Mona Lisa, Trijumfalna kapija, Katedrala Notre Dame.  

La Tour Eiffel

Ajfelov toranj, ili nekima možda draže Ajfelova kula, najveći je i najznačajniji simbol Pariza. Projektovao ga je inženjer Gistav Ajfel, po kom toranj nosi ime. Prvobitno, Ajfelov toranj je bio namenjen Barseloni, međutim, Katalonci su odbili nalog za izgradnju misleći da će ta “nezgrapna” građevina uništiti izgled grada. Parižani su isto to mislili, ali povodom stogodišnjice Francuske revolucije gradnja je ipak započeta, Razlog za to, bilo je održavanje Svetske izložbe. Grad Pariz je tražio luk visine 300 metara koji bi prestavljao ulaz na Svetski sajam. Kada je prvi luk izgrađen Parižani su ga nazivali beskorisnim i čudovišnim, odvratnim stubom od metala i sličnim pogrdnim imenima. Vremenom, toranj postaje večni simbol Pariza. Ono što Ajfelov toranj čini još većom atrakcijom jeste Svetlosna predstava – 20.000 sijalica koje sijaju svake noći. Upravo zbog Ajfelovog tornja, Pariz spada u 10 najposećenijih gradova na svetu. 

 

Mona Lisa

Čuveno remek delo Leonarda da Vinčija izloženo u Luvru u Parizu. Najslavnija žena na svetu,  zapravo se ne zove Mona Lisa. To ime je nastalo u govoru Italijana, koji je zovu Monna Lisa – My lady Lisa. Ova doslovno neprocenjiva slika, nalazila se na više mesta u vremenskim razdobljima. U kraljevskim dvorcima, u Versaju a i u Napoleonovoj sobi. Mnogi muškarci umirali su zbog ljubavi prema Mona Lisi, a među njima je bio upravo i Napoleon. Mona Lisin portret je bio više puta napadnut i kraden. Ovo likovno delo je zbog toga oštećeno na nekoliko mesta i Fracuzi su, da bi je zaštitili stavili sliku iza neprobojnog stakla otpornog na metke. Osumnjičeni za krađu Mona Lise bio je i Pablo Pikaso koji je u nekoliko navrata kupovao kradene slike iz Luvra. Zapravo je ukradena od strane radnika muzeja koji je želeo da je proda i vrati kući u Italiju. Slika je pronađena u Firenci, ali je uspešno vraćena u Francusku. 

Ova iznenađujuće mala slika je danas najposećenije umetničko delo, o kom se najviše piše i peva.

Bogorodičina crkva Notre Dame

Katedrala posvećena Bogorodici Mariji izgrađena je na reci Seni u gotičkom stilu. Ova građevina ima snažno značenje za francusko društvo, jer predstavlja simbol katolicizma u Francuskoj i jer su se upravo u njoj odvijali značajni istorijski događaji. U Notre Damu krunisan je Napoleon. Zbog svoje posebnosti katedrala je bila inspiracija mnogim umetnicima. Tako je nastao roman Viktora Igoa – Zvonar Bogorodičine crkve. Jedna od najposećenijih znamenitosti Evrope, 2019. godine pretrpela je velika oštećenja u požaru koji je izbio ispod krova katedrale. Mnoga umetnička dela i relikvije su hitno iznete iz katedrale, a požar je ugašen tek 15 sati kasnije. Obnova katedrale mogla bi da traje više od 20 godina.   


pariz putovanje pariz

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik