Akademija Oxford

Predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić sa saradnicima je u ime Opštine Zvezdara položio venac na spomenik Ćirilu i Metodiju

Položeni Venci na Spomenik Ćirilu i Metodiju

Predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić sa saradnicima je u ime Opštine Zvezdara položio venac na spomenik Ćirilu i Metodiju povodom obeležavanja Dana slovenske pismenosti i kulture.

Vence su položili i Petko Dojkov, ambasador Republike Bugarske,  predstavnici ambasada slovenskih zemalja, Evropske unije a u ime Grada Beograda gradski urbanista Marko Stojčić.

Stojčić je ovom prilikom istakao da se za početak slovenske pismenosti uzima 863. godina kada je došlo do Moravske misije.

– Na poziv kneza Rastislava, solunska braća Ćirilo i Metodije dolaze u Moravsku kako bi propovedali hrišćanstvo na slovenskom jeziku. Ćirilo i Metodije tvorci su prvog književnog jezika svih Slovena, u nauci nazvanog staroslovenski – rekao je Stojčić.

Naglasio je da kod spomenika Ćirilu i Metodiju obeležavamo početak pismenosti na ovim prostorima.

– Ono što nas povezuje sa narodima sa ovih prostora jesu upravo počeci pismenosti. Osim toga, pismo nam je isto a i kultura nam ima iste početke, te možemo da kažemo da su male razlike između nas. Imamo čast da svi predstavnici ambasada slovenskih zemalja budu ovde i ponovo ćemo osetiti zajedništvo i ono što nas čini sličnim – kazao je Stojčić.


položeni venci spomenik ćirilo i metodije

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik