Akademija Oxford

Manifestacija ”Brankov dan” – sećanje na Branka Najholda, održana je 17. maja po peti put za redom, ovoga puta zbog loših vremenskih prilika u restoranu ”Venecija”.

Održan Brankov Dan u Zemunu

 Ipak, to nije sprečilo poštovaoce Brankovog lika i dela da posete njegovu spomen klupu na Zemunskom keju i na svoj način odaju mu poštu.

”Branko Najhold je kao vrsni hroničar otrgao od zaborava milenijume razvoja Zemuna, a posebno dvadeseti vek. Na nama je danas da baštinimo tu dugu tradiciju kojom se ponosimo. Prošle godine svečano je otkrivena ova spomen klupa, a sada nam je Brankov dan povod da čuvamo uspomenu na ovog velikog Zemunca. Ono što je bila velika Brankova želja, da Zemun dobije Muzej karikature, Gradska opština Zemun ostvaruje pokretanjem inicijative da se pronađe adekvatan prostor. To će biti kruna Međunarodnog salona karikature, osnovanog 1996. godine,  poznatog i priznatog u celom svetu, kao što je to, uostalom i Zemunska škola karikature. Na taj način Zemun i Beograd bi dobili još jedan muzej dragulj retkog sadržaja, što bi nas činilo kulturno i turistički prepoznatljivim”, rekao je predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić.

Branko Najhold je preminuo u decembru 2016. godine, a nekoliko meseci pred smrt, 17. maja, obeleženo je 35 godina njegovog predanog rada u kulturi,  pa je zbog toga ovaj dan i odabran kao dan sećanja na pisca, esejistu, osnivača Zemunskog međunarodnog salona karikature, a pre svega hroničara i velikog zaljubljenika u svoj Zemun.

Uspomene na bogat Brankov život i delo evocirali su novinarka Radio Beograda  Elizabeta  Kužnik Arsenović, pesnikinja i romanopisac Neda Kovačević, Marijana Ajzenkol, Brana Marković, Dragan Stojković, a u muzičkom delu programa nastupio je Nikola Salaćanin.

Događaju su prisustvovali mnogobrojni građani Zemuna.


brankov dan

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik