Akademija Oxford

Uz podršku Gradske opštine Zvezdara, tri zvezdarske škole: Osnovna škola „Desanka Maksimović“, Sedma beogradska gimnazija i nosilac projekta, Geodetsko tehnička škola, u periodu između 31. maja i 4. juna 2021. obeležavaju...

„Karavan Prirode“ se Posle OŠ „Desanka Maksimović” Nastavlja u Sedmoj Beogradskoj Gimnaziji

Uz podršku Gradske opštine Zvezdara, tri zvezdarske škole: Osnovna škola „Desanka Maksimović“, Sedma beogradska gimnazija i nosilac projekta, Geodetsko tehnička škola, u periodu između 31. maja i 4. juna 2021. obeležavaju EU Zelenu nedelju 2021, koja ima za cilj promociju nulte stope zagađenja životne sredine (vode, vazduha i zemljišta), za zdravije ljude i zdravu planetu Zemlju.

Danas se uokviru ovog projekta u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, u 13 časova, nastavlja „Karavan prirode“, dok je Osnovna škola „Desanka Maksimović” u ponedeljak, 31.5. bila domaćin prvog karavana.

Događaju u OŠ „Desanka Maksimović” su u ime Gradske opštine Zvezdara prisustvovali član opštinskog Veća Dušan Ignjatović i predstavnica opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti Sonja Stamenović.

Timovi Sedme beogradske gimnazije i Geodetske tehničke škole, predvođeni nastavnicama Jagodom Petrović Ukaj i Gordanom Ilić, su izneli zanimljive činjenice o zagađenosti vazduha i zemljišta, ukazali na glavne zagađivače i pozvali na sistemsku i pojedinačnu odgovornost u zaštiti životne sredine.

Stariji učenici OŠ „Desanka Maksimović“, sa nastavnicom Biljanom Knežević, su izneli rezultate istraživanja koje su sproveli u školskom okruženju. Pored toga, realizovali su predavanja i ispitivali znanja drugara o svetskim vodama i utvrdili su da se informisanost učenika povećala nakon vršnjačke edukacije. Analizirali su potrošnju vode u školi i isplanirali konkretne mere za smanjenje potrošnje ukazavši na značaj očuvanja najvažnijeg prirodnog resursa.

Mlađi učenici su predstavili sjajan program koji su osmislili sa nastavnicom Milanom Đurić. Pesmom, kratkim dramskim formama i igrom poslali su snažnu poruku prisutnima o doprinosu svakog pojedinca u zaštiti životne sredine. Predstavili su 10 ekoloških zapovesti, ekološku azbuku i zajednički otpevali pesmu „Planeta zemlja“. Odličnim nastupom, snažnim emocijama i odlučnošću mladi su pokazali spremnost da svojim postupcima i oblikovanjem ponašanja okoline zaštite planetu i očuvaju je za sebe i generacije koje dolaze.

10 EKOLOŠKIH ZAPOVESTI:

Ja sam zemlja, tvoj svet. Ja nemam drugog rezervnog života osim  onoga koji ćeš ti poštedeti od zagađivanja.

Nemoj zagađivati onaj delić planete koji ti je poveren.

Imaj na umu da svaki oblik štednje energije doprinosi smanjenju zagađenosti i rasipanju prirodnog bogatstva.

Poštuj vodu, izvor života, nemoj je rasipati. Voda računa da dobro zavrneš slavine.

Nemoj uništatavati drveće, vodu i vazduh. Kupuj samo bezopasne proizvode, nemoj kupovati ništa što je štetno.

Nemoj zagađivati reke, jezera, i mora: ograniči upotrebu sapuna i deterdženta a otrovne sapune nemoj sipati čak ni u kanalizaciju.

Nemoj ometati prirodu da bude spontana zahtevajući od nje da proizvodi izuzetno lepe plpodove; znaj da sredstva protiv parazita i veštačko đubre truju zemlju i vodu.

Iznosi svoje ekološke stavove i ubeđuj rođake i prijatelje da te slede.

Nemoj samo druge kriviti za štete koje se nanose svetu.

Nemoj očekivati da drugi rešavaju probleme očuvanja životne sredine

Nakon Sedme beogradske gimnazije „Karavan prirode” se 4. juna 2021. u 13 časova nastavlja u Geodetsko tehničkoj školi, Milana Rakića 42, sa temom

-„Zaštita zemljišta od zagađivanja”.


sedma beogradska gimnazija karavan prirode oš desanka maksimović

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik