Akademija Oxford

Na granici sa Italijom, u jugoistočnom delu Francuske nalazi se Provansa, deo regiona Provansa-Alpi-Azurna obala.

Zaljubite se u lepotu Provanse Italija

Putovanje u Provansu prati vožnja prelepim predelima čiji putevi vijugaju između maslinjaka, vinograda, živopisnih polja lavande i suncokreta. Kolibe od kamena, skriveni vodopadi i tirkizno more dodatno doprinose očaravajućoj lepoti Provanse a uživanje u provansalskom vinu i gastronomskim specijalitetima bude eksploziju ukusa koji ostaju dugo u sećanju.


Nepregledna polja lavande u Provansi za najlepše fotografije

Ljubitelji dobre fotografije i prirodnih lepota ne smeju zaobići odlazak u Valensole, glavni grad Provanse i izvoru nepreglednih polja lavande. Polja lavande u Provansi predstavljaju najspektakularnije prirodne znamenitosti koje privlače ljude iz svih delova sveta. Zamislite samo šetnju u poljima francuske lavande, dok se Alpi izdižu u daljini u svoj svojoj lepoti. 


Drevna lepota malih gradova Provanse

Ljubitelji putovanja često sanjaju o begu od gradske gužve i užurbanog života, zbog čega je Gordes ostvarenje takvog sna. Gordes je mali gradić smešten na vrhu brda ispod koga se prostiže dolina prekrivena lavandom. Iako malo mesto, ovaj provansalski biser bio je inspiracija za snimanje mnogih filmova. Ipak, burna istorija praćena zemljotresima ostavila je traga na ovo malo mesto, koje je i pored toga uspelo da sačuva svoju drevnu lepotu romantičnih pejzaža i kulturno – umetničkog duha. Sa druge strane, Rousilon je jedno od najneobičnijih i najlepših sela u Provansi. Selo se nalazi pored dubokog kanjona, gde su nekada kopali oker. Rusilonci su oker koristili i za fasade kuća u selu. Zbog toga je svaki dom šarenog oker tona, koji se proteže od terakota narandžastih do tamno crvene boje.


Kanjon Verdon: savršenstvo smešteno u srcu Provanse

Najveća turistička atrakcija u Provansi, pored polja lavande, jeste kanjon Verdon. Ovaj kanjon krase pejzaži visoravni Valensole, mirne vode jezera (Kastiljon, Sen-Kroa, Kvinson i Esparon) ali i strme vertikale kanjona. Po svojoj lepoti je jedinstven u Evropi, a sela, reke i jezera smeštena na njegovim obroncima, pravi su izbor za sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora: rafting, vožnja kajaka, skijanje na vodi, ribolov, ali i paraglajding, planinarenje i biciklizam. 


putovanje provansa

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik