Akademija Oxford

Na samo nekoliko sati vožnje od Beograda, a još manje od Novog Sada, nalazi se Budimpešta koja svojom raskošnom lepotom poziva na doček Nove godine.

Nova Godina Budimpešta Veličanstveni trgovi

Veličanstveni trgovi sa novogodišnjim tezgama, ukrašenim jelkama i visećim lampionima na svakom koraku upućuju na velike i bučne proslave koje se odvijaju na njima. Nemojte se iznenaditi ako je sve oko vas previše glasno, u Mađarskoj je uobičajeno da se u novogodišnjoj noći napravi što više buke kako bi se uplašili demoni a što zabavu čini još zanimljivijom.


Šetnja Božićnom pijacom u Budimpešti

Novogodišnja bajka počinje ispred bazilike Svetog Stefana u centru grada i traje od 18. novembra do 1. januara, od 10 do 22h. Ukusna hrana, širok izbor pića, koncerti, malo klizalište daju praznični šarm ovom trgu. Šetnja pijacom i degustacija lokalnih specijaliteta uz posmatranje spektakularnog laserskog spektakla koji se širi fasadom bazilike u novogodišnjoj noći ostavlja jedinstven i neponovljiv doživljaj.


Što bučnija Nova godina, to je veći vatromet u Budimpešti

Iako većina evropskih gradova za doček Nove godine organizuje vatromet, to ne znači da su svi isti. Upravo zbog svoje tradicije da na što bučniji način proslave Novu godinu, meštani Budimpešte se trude da iz godine u godinu njihov vatromet bude još bogatiji i lepši. Za posmatranje vatrometa i uživanja u njegovoj spektakularnosti, najbolje je da neposredno pre ponoći zauzmete lepo mesto na obali Dunava i divite se spektru boja i svetlosti koji se prosipaju nebom iznad parlamenta i bazilike Svetog Stefana.


Doček Nove godine: krstarenje Dunavom

Dunav je reka koja razdvaja okruge Budim i Peštu, a ujedno je i inspiracija brojnim kompozitorima, pesnicima i umetnicima. Doček Nove godine u Budimpešti pruža nezaboravno iskustvo ukoliko se provede upravo krstarenjem Dunavom. Krstarenje Dunavom za vreme novogodišnje noći pored lokalnih specijaliteta i dobre muzike, omogućava pogled na obale Budimpešte i njene najlepše znamenitosti (Parlament, mostove, baziliku), a svakako je najlepši pogled sa Dunava na vatromet koji nastupa u ponoć.


Zabava u lokalnim restoranima i barovima

Poznato je da se veliki broj zabava organizuje u restoranima i barovima, a ukoliko želite ovakvu vrstu dočeka Nove godine u Budimpešti, potrebno je rezervisati svoje mesto mnogo ranije. Ipak, čak i bez rezervacije možete biti deo dobre žurke ukoliko imate sreće. Pored dobre zabave i još bolje muzike, možete uživati u tradicionalnim specijalitetima Mađarske i nazdraviti šampanjcem tačno u ponoć.


nova godina budimpešta

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik