Akademija Oxford

Rimokatolička župa Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavila je 300 godina postojanja i rada nizom koncerata i tematskih predavanja...

Svečano Obeležena Tri Veka Zemunske Župe

Rimokatolička župa Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavila je 300 godina postojanja i rada nizom koncerata i tematskih predavanja, kao i svečanom Svetom misom, koju je predvodio monsinjor Đuro Gašparović, sremski biskup.

Svetoj Misi 19. septembra prisustvovali su članovi Veća Gradske opštine Zemun Đorđe Dukić i Stanislav Glumac, kao i predstavnici institucija, društvenog i privrednog života Zemuna.

Obeležavanje značajnog jubileja, tri veka postojanja, počelo je koncertom župnog zbora ”Sveta Cecilija”, trodnevnicom 16,17. i 18. septembra, a tematsku prezentaciju o bogatoj istoriji župe održali su Tanja Grličić, dugogodišnji profesor Đakovačke bogoslovije Nikola Škalabrin i prečasni Jozo Duspara.

Koncert je održao i ansambl ”Musica Caelestis”, nastupila je sopran Tijana Nikolić u pratnji Lidije Martinielo na orguljama.

Zemunsku župu osnovali su daleke 1721. godine franjevci kapucini, a Crkva Uznesenja Blažene djevice Marije na Velikom trgu u Zemunu građena je od 1785. do 1817. godine. Prva misa je održana 1795, dok je katedrala bila u izgradnji. Sa zdanjem župnog doma na uglu Ulica Zmaj Jovine i Velikog trga, barokno zdanje katedrale predstavlja monumentalnu sakralnu celinu. U dvorištu se čuvaju ostaci srušene crkve svetog Vendelina, koja se nekada nalazila u Prvomajksoj ulici.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije od 1910. godine ima i orgulje, a od 2003. biblioteku ”Ilija Okrugić”, čiji knjižni fond čini više hiljada knjiga i rukopisa.

 

svečano obeležena tri veka zemunske župe

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik