Akademija Oxford

Memorijalni kompleks u znak sećanja na sve srpske žrtve ratova na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Metohije biće izgrađen na teritoriji opštine Zemun.

Spomen Park Srpskim Žrtvama u Zemunu

U realizaciji ove zajedničke inicijative uključeni su Grad Beograd i Gradska opština Zemun.

”Još tražimo konkretnu lokaciju. Ideja je da spomen park posvećen Srbima stradalim u progonima i krvavim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije od 1990. do 1999. napravimo onako kako priliči žrtvama. Moguće lokacije su u naseljima Batajnica i Busije, kao i u onim delovima Zemuna gde su naši prognani i preživeli Srbi, izgradili kuće i počeli novi život”, kaže predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić objašnjava da će to biti jedinstveni prostor posvećen svim žrtvama, poput spomen-parka u Jajincima, ali ne u arhitektonskom, već u simboličkom smislu.

Kada lokacija bude pronađena, sledi raspisivanje konkursa kako bi počela realizacija projekta kojim će biti odata pošta žrtvama iz ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

Zemun je primio najveći broj izbeglih i interno raseljenih lica, u odnosu na broj stanovnika, koja su formirala domaćinstva u naseljima Altina, Grmovac, Busije, Plavi Horizont i Batajnica.


spomen park srpske žrtve

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik