Akademija Oxford

U naselju Busije, 24. maja, obeležena je hramovna slava Svetih prvih slovenskih apostola Kirila i Metodija.

Slava Naselje Busije - Sveti Ćirilo i Metodije

Braći prosvetiteljima, koji su u 9. veku širili pismenost i veru, uveli glagoljicu kao pismo i smatrani ”slovenskim apostolima”, posvećen je jedan od najlepših hramova u Zemunu, u naselju Busije.  

Svetkovanju ovog značajnog dana za sve građane Busija prisustvovali su članovi Veća GO Zemun Boško Radovanović, Đorđe Dukić i Vukašin Bojović, i žitelji Busija.

Crkveni kompleks u Busijama otelotvorenje je ideja svetaca kojima je posvećen, budući da  je pod okrilje crkve stao gotovo sav javni život, verski, obrazovni, zdravstveni i kulturni, desetine hiljada žitelja naselja koji su izbegavši iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine svoj novi dom našli u Zemunu u Sremu.

Jednobrodna crkva sa kapelom na ulazu u portu počela je da se gradi 2003. godine, po nacrtu arhitekte Slavka Lukića, a završena je posle pet godina. Bogatim, prepoznatljivim živopisom građevinu široku 22, dugačku 28 i visoku 31 metar ukrasio je freskopisac Dragan Marunić. Istovremeno sa izgradnjom crkve, zidan je i prostran Parohijanski dom, u kome je, osim stanova za sveštenstvo, izgrađena i ogromna sala za slavlja i skupove svih namena. Na drugom spratu je otvorena zdravstvena ambulanta.

Takođe u porti izgrađena je i radi osmoletka, kao i vrtić za najmlađe stanovnike Busija.

Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, državni je praznik koji se prvi put obeležava ove godine – na današnji dan, 24. maja.

Slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije su osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice. U Carigradu su sastavili slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire veru Hristovu, a umnožene crkvene knjige davali su sveštenicima koji su nastavili rad na prosvećivanju.

Na Papin poziv stigli su u Rim gde se Ćirilo razboleo i umro 869. godine. Metodije se vratio u Moraviju i nastavio širenje vere među Slovenima sve do smrti 885. godine. NJegovo delo nastavili su njegovi učenici na čelu sa svetim Klimentom i Naumom koji su sastavili pismo ćirilica.


sveti ćirilo i metodije slava naselje busije

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik