Akademija Oxford

Na sudbinu Milunke Savić, srpske Jovanke Orleanke, sinoć je u okviru predavanja "Milunka Savić - velika srpska heroina" ponovo ukazao dr Vidoje Golubović.

Predavanje Posvećeno Milunki Savić na Čukarici

Čudesna je bila hrabrost jedne žene, veća od one koju su imali njeni muški savremenici, a, s druge strane, bila je tako marginalizovana od svoje države i tako cenjena od stranih vojnih autoriteta. I što je posebno strašno i porazno, Milunka je godinama bila zaboravljena.

Milunka Savić, dobrovoljac Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, u vojsku se prijavila kao Milun, podvijene kose i utegnutih grudi, predstavljajući se kao muško jer žene nisu primali.

Bila je ranjena četiri puta, nebrojeno puta dokazala hrabrost, nosilac Karađorđeve zvezde i francuske Legije časti, kada je, između dva svetska rata, podnela zahtev za penziju, nije joj priznat borački staž jer je bila žena. Dali su joj samo neki plac na Voždovcu, u to vreme periferiji grada. Ogromna je nepravda prema njoj učinjena od vlasti pre i vlasti posle Drugog svetskog rata, kada je svoj radni vek završila kao čistačica.

Predavanje je KC „Čukarica“ organizovao povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.


predavanje opština čukarica čukarica milunka savić

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik