Akademija Oxford

U sredu 30. septembra u prostorijama opštinskog Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ u ul. Bulevar Milutina Milankovića 34, u saradnji sa Udruženjem građana “Amity”- Snaga prijateljstva obeležen je Međunarodni dan starih tribinom i prigodnim kulturno-umetničkim programom uz puno poštovanje svih propisanih mera zaštite.

Obeležen Međunarodni Dan Starih u Opštinskom Centru na Novom Beogradu

Tribinu je otvorila direktorka opštinskog Centra, Milka Milovanović-Minić. Govoreći o značaju koji kontinuitet aktivnosti ima za najstarije istakla je da opštinski Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Novi Beograd“ uz podršku opštine Novi Beograd nastoji da bude oslonac i podrška ispunjavanju ciljeva lokalne i nacionalne strategije socijalne zaštite u delu koji se odnosi na najstarije organizujući različite besplatne programe i aktivnosti podrške. Kriza izazvana proglašenjem pandemije KOVID 19 je u mnogome uticala na način organizacije pomoći i podrške ali nas nije sprečila da je i dalje u aktuelnoj situaciji i svojim mogućnostima pružamo.“

„Ove godine drugačije od svih prethodnih zbog proglašene pandemije KOVID 19 organizovali smo druženje i razgovor u maloj grupi kako bi ispoštovali sve propisane mere i čuli šta o ovoj najvećoj zdravstvenoj krizi u novijoj istoriji imaju da nam kažu naši najstariji“-rekla je mr Nada Satarić otvarajći diskusiju.

Na tribini su učešće uzeli naši najstariji sugrađani iz opština Savski venac, Zemun i Novi Beograd. Kulturno-umetnički program su izveli članovi novobeogradskog KUD-a „Jeleče“, kompozitor i profesor muzičkog u penziji, Mile Đurić. Umetnički doprinos dali su i predstavnici Kluba književnika opštine Zemun.

1.oktobar je kao  Međunarodni dan starih ustanovljen od strane generalne skupštine UN davne 1990 godine.

Punih trideset godina ovaj značajan datum je prilika da se ukaže na probleme i potrebe najstarijih, da se podstaknu vlade da utiču na stvaranje stimulativnog ambijenta za puno poštovanje, zaštitu i unapređenje prava starih.

Institut Batut je na svom zvaničnom sajtu naveo ciljeve Međunarodnog dana starijih osoba 2020:

-Upoznati stručnu i opštu javnost o strateškim ciljevima Dekade aktivnog starenja.

– Izgraditi platformu za inovacije i promene, koja će omogućiti povezivanje ljudi i razmenu ideja.

-Podržati zemlje u planiranju i realizaciji aktivnosti, na način da će svakoj zemlji stajati na raspolaganju veštine i alati koji će omogućiti kreiranje politike zdravog starenja.

– Raspolagati kvalitetnijim podacima o zdravom starenju na globalnom nivou.

-Podizanje svesti o posebnim zdravstvenim potrebama starijih osoba, njihovom doprinosu sopstvenom zdravlju i funkcionisanju društava u kojima žive.

– Podizanje svesti o značaju zdravstvenih radnika i saradnika u pružanju zdravstvene zaštite starijim osobama, sa posebnim osvrtom na profesiju medicinskih sestara.

– Izneti predloge za smanjenje nejednakosti u zdravlju starijih osoba među razvijenim zemljama i zemljama u razvoju.

-Povećati razumevanje uticaja pandemije KOVID-19 na starije osobe, zdravstvenu politiku i sistem zdravstvene zaštite.


novi beograd opština novi beograd međunarodni dan starih međunarodni dan starijih osoba

Pročitajte slične vesti


Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik