Akademija Oxford

Nekoliko sati je potrebno pauku da isplete mrežu iako neće živeti u njoj...

Život u (na) Mreži

Nekoliko sati je potrebno pauku da isplete mrežu iako neće živeti u njoj, a nije redak slučaj ni da pauk koristi nekoliko različitih vrsta paučine kako bi ispleo savršenu mrežu. Mreža pauku služi da hvata insekte kojima bi se hranili.

Paradoksalno ili ne, i mi danas, sve češće, koristimo mreže kako bismo se hranili a filtere da ulepšamo svaku fotografiju postavljenu na društvene mreže. Postavlja se pitanje da li svojim nalozima na društvenim mrežama hranimo sopstveni ego ili samo zavirujemo u tuđe živote i pratimo druge, radeći ono što su pre mnogo godina radile dežurne bake na prozorima? Zaboravili smo značaj privatnosti i intime, zaboravili smo kakvu vrednost ima sopstvena sreća, a sram se ustalio baš tu, na mreži, kao dobar dan.

Ako je verovati Tolstoju, sve srećne porodice liče jedna na drugu, a da je svaka nesrećna na svoj način. I tačno je, dva veka kasnije, svi su svoje živote savršeno prikazali na tim famoznim mrežama. Žive život protkan lažima i filterima, promovišu ljubav i sreću kojoj tuga i jad kucaju na vrata čim se izgubi signal. Slike skupih restorana, letovališta i poklona. Jeftina maska za skup kavez.

I neka ti život na mreži izgleda savršeno. Da li, kada uđeš u kuću, imaš nekog da te zagrli i kaže da te voli? Da te pita kako si proveo dan i privije uz sebe dok te ljubi za laku noć? Da ti bude podrška kada lajkovi ne mogu da zamene ruku koja ti se pruža? Da bude uz tebe i kada su kamere ugašene, maske padnu i postaneš samo običan čovek kome treba samo malo da bi bio zaista srećan.

Odabrala sam ovo drugo. Da živim srećan život izvan zlatnog kaveza, izvan mreže pauka. Ponela sam i hrabro nosim sa sobom sve svoje uspomene, sačuvane duboko u očima i duši. Uzdrhtim kada poneki povetarac razbudi sećanja onih trenutaka koji će se iznova i iznova ponavljati lepršavim sjajem koji se ne može zabeležiti nijednom fotografijom, nijednim opisom na društvenoj mreži. Jer takva sećanja i takav život, sakriven od očiju javnosti održava onaj radoznali duh kome se iznova radujem sa svakim novim danom.


život na mreži internet društvene mreže

Komentari (0)

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik