Akademija Oxford

Izložba slika „Horizonti“umetnice Marije Šavije biće otvorena u sredu, 25. januara sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW

Izložba „Horizonti“

Izložba „Horizonti“ Marije Šavije u KvArt BW

Izložba slika „Horizonti“umetnice Marije Šavije biće otvorena u sredu, 25. januara  sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija, Bulevar Vudroa Vilsona 12.


Posetioci izložbe imaće priliku da vide umetničke radove beogradske umetnice Marije Šavije nastale u poslednjih godinu dana. Apstraktni, blago asocijativni motivi njenih radova, nežnog i toplog kolorita, predstavljaju svedočanstvo umetničke slobode i samog bića. Izložene slike slave autonomiju slikarskog postupka, stečenu tokom 20. veka, dok istovremeno komuniciraju sa posmatračem na emocionalnoj, duhovnoj dužini. Aleksandra Kučeković u radovima Marije Šavije uočava nasleđe Rotkovog pristupa: „Horizontalna linija u vertikalnom univerzumu je harmonija, ali i ograničenje između suprotnosti toplo/hladno, uzbuđeno/mirno, daleko/blisko, odsutno/prisutno - čije je mirenje moguće jedino afekcijom, “uosećavanjem”. Marija Šavija otvoreno, bez skrivanja i odmaka uvodi posmatrača u ovaj proces koji je za nju permanentan, fluidan i koji stalno nagoveštava nove rezultate.“ Međutim, u tom procesu nema definitivnih i konačnih odgovora, pa se posmatrač može naći i uživati u čarima skrivenog, katkad mističnog. „Naziv serije Horizonti otvara niz asocijativnih potencijala i pitanja kakvu zagonetku kriju horizonti umetničkog duha, šta se iza njih može otkriti ako se ikada dospe u tačku gde oni nisu u stalnom uzmicanju i nedogledu“, zaključuje Aleksandra Kučeković.


Marija Šavija rođena je 1975. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na slikarskom odseku 2003, i magistritrala na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu 2006. godine. Član je Umetničkog saveta ULUS-a. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu savremene umetnosti u Beogradu. Pored umetničkog staža ima i dvadeset godina iskustva u pedagoškom radu, a takođe je imala različite angažmane kao scenograf na filmu i pozorištu.


Izložbu „Horizonti“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 05. februara 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.


izložba kvart bw kvart bw horizonti marija šavija galerija štab

Ostavite komentar

Klikom na dugme za slanje komentara slažete se sa Uslovima korišćenja sajta BG Autentik