Akademija Oxford

Major Mihailo Ilić Javorski Junak

Major Mihailo Ilić Javorski Junak

Kalipoljski junaci i bitka koja je zauvek zaustavila Turke da pređu Javor

Mihailo Ilić je rođen 26. novembra 1845. u Jagodini u ulici koja se danas zove Sutjeska, od majke Jelice i oca Nikole Ilića, sina Ilije i bliske rođake vojvode Stevana Jakovljevića.

Ovo je kuća u kojoj se rodio Mihailo.

Kuća u Jagodini u kojoj se rodio Major Mihailo Ilić Javorski Junak

Odbijajući naredbu da se povuče i oslanjajući se na prirodne tvrđave, Čemernicu i Mučanj, u leto 1876. godine, sprečio je prodor Turaka sa Javora u dolinu Zapadne Morave. Bila je to jedna od najznačajnijih bitaka Javorskog rata. Major Ilić je poginuo 5. septembra 1876. godine, u 32. godini kao komandant Užičke brigade. Sahranjen je u Beogradu kod palilulske crkve u grobnicu koju mu je podigla buduća kraljica Natalija. Između dva svetska rata njegovi posmrtni ostaci izmešteni su na Novo groblje. Na obelisku piše: "Đeneralštabnom majoru Mihailu Iliću - javorskom junaku - zahvalna otadžbina".

U odlučujućem boju, pod komandom majora Mihaila Ilića, odbijena su četiri napada sedam puta jačih Turaka sa Misircima i Mehmed Ali-pašom. U sudnjem času, malaksaloj vojsci bez municije u pomoć je sa Mučnja pritekao Karanovački bataljon, pa je tako sprečen prolaz Turaka preko 'stare granice'.

Srbija je do 1876. plaćala Turskoj godišnji danak, da bi iste te godine počela borbu za nezavisnost i krenula u rat koji je u narodu nazvan Javorski rat jer su se najteže borbe vodile na planini Javor i na obližnjem Kalipolju a trenucima kada je u srpskoj vojsci zavladalo rasulo komandu je preuzeo major Mihajilo Ilić.

Sa svojom brigadom prvo je zaveo red u demoralisanoj vojsci a potom smelim i zaobilaznim manevrom zašao Turcima za leđa i iznenada ih napao.

Srpska vojska je na Javoru imala oko 35.000 ljudi i 50 topova dok je turska vojska bila brojno veća i bolje naoružana.

Presudna bitka na kalipolju počela ja na Ivandanj, 6. jula 1876. a u teškim borbama poginulo je na obe strane, po oko 7.000 vojnika, a mnogo više njih je bilo ranjeno.

Ubedljiva pobeda bila je na srpskoj strani, a 24. avgusta, u malom okršaju između Jankova i Vasilina vrha na Javoru poginuo je i Mihailo Ilić.

Spomenik Majoru Mihailu Ilići na Javoru

Polaganjem venaca na spomen obeležja koja čuvaju sećenje na Javorski rat (1876-1878), obeležene su 144. godine od bitke u kojoj je Srbija suprotstavljajući se turskim snagama izgubila blizu 25.000 vojnika. Javorski rat započeo je 6. jula na Kalipolju sa oko 35.000 srpskih vojnika. Bitke za Javor i oko te planine 1876. godine, bile su deo velikog sukoba sa Turskom u koji je Srbija ušla zbog strahovitih represija.

Mesto gde se vodila Kalipoljska Bitka - Major Mihailo Ilić

U znak sećanja na stradale borce vence na Kalipolju su položili: delegacija Ministarstva odbrane Vojske RS, predstavnici opština Ivanjica i Nova Varoš i predstavnici Humanitarne organizacije ‘’Stara Raška’’. Nakon toga venci su položeni na spomenik Majoru Iliću i ratnicima poginulim za otadžbinu od 1876 -1878. godine. Počast junacima odala je i OŠ ’’Major Ilić’’ iz Kušića kao i predstavnici Ravnogorskog pokreta.

Majora Ilića knez Milan Obrenović je posmrtno odlikovao Takovskim krstom na prsima. U Ivanjici, Beogradu, Užicu, Jagodini, Novoj Varoši i Valjevu, postoje ulice sa imenom ovog javorskog junaka. Od 1962. godine, osnovna škola u selu Kušići kod Ivanjice, nosi njegovo ime.

Osnovna Škola Majora Mihaila Ilića Javorskog Junaka Selo Kušići

OŠ „Major Ilić“ edukuje učenike koji dolaze sa geografski (teritorijalno) velikog prostora. Škola ima tradiciju dugu 90 godina, u kojoj je imala zapaženog uspeha u obrazovanju i vaspitanju  brojnih generacija svojih učenika i time stekla zavidan ugled. osmajorilic.edu.rs

Osnovna Škola Majora Mihaila Ilića Javorskog Junaka Selo Kušići Opština Ivanjica

Inicijativom nastavnika i direktora škole, 27. septembra 2007. godine, na sednici Školskog odbora, usvojen je predlog da Dan škole bude  14.novembar – datum rođenja majora Mihaila Ilića, čije ime s ponosom nosi škola pod Javorom. 

 

Omladinsko planinarsko – smučarskog društva ”Dragan Radosavljević” iz Zaječara opsddraganradosavljevic.rs je obilazeći i skupljajući podatke iz ovog dela Srbije došlo je na utvrđenje koje je među meštanima poznato pod imenom ''Kraljica Natalija'', iako na spomen ploči na centralnoj građevini stoji ime javorskog junaka Mihaila Ilića, majora koji je herojski nastradao na Javoru. Uspostavio sam kontakt sa njima i dobio par fotografija od Milane predsednice društva.

Zašto je Kraljica Natalija posvetila ovo utvrđenje baš Majoru Mihailu Iliću?!

Moja pretpostavka:

Mihailo  Ilić  se 18.  maja 1872.  godine  u  Beogradu  oženio dvadesetogodišnjom  Savkom  Piroćanac,  kćerkom  jagodinskog  kapetana  Stevana Nedeljkovića –  Piroćanca  i  sestrom  Milana  Piroćanca,  znamenitog  srpskog pravnika i političara. Mihailo i Savka Ilić su 1873. dobili svoje  jedino dete, kćer Jelenu
Posle  pogibije  Mihaila  Ilića,  njegova  udovica  Savka  se  udala  za kapetana Pavla Jurišića – Šturma, koji je usvojio malu Jelenu. Savka i Pavle su uskoro  dobili  i  sina  Evgenija,  koji  je  kao  dvogodišnji  dečak,  iznenada  umro, 1884. godine. Iste godine umrla je i Savka u 32 godini. 
Jelena  Ilić,  tada  dvanaestogodišnja  devojčica,  postala  je štićenica kraljice Natalije Obrenović. Natalija  je upoznala Jelenu sa mladim poručnikom Milutinom  Miškovićem,  sinom  pukovnika  Gruje  Miškovića (1825 – 1880), dobrog prijatelja majora Ilića i oni su se, uskoro, 1890. godine venčali. Kraljica Natalija je Jeleni dala miraz od 12 dukata.

Prema pisanom tragu, ovaj bastion, koji je podignut 1892. godine, kao centralni u severnoj odbrani Zaječara, posvećen je Mihailu Iliću, srpskom junaku sa Javora iz srpsko-turskog rata 1876. godine ali je u narodu poznat i pod nazivom tvrđava ”Kraljica Natalija” koju je pokrovitelj izgradnje svih utvrđenja, NJKV Aleksandar Prvi Obrenović, posvetio svojoj majci Kraljici Nataliji Obrenović. 

Utvrđenje Zaječar Kraljica Natalija Spomen ploča Javorski Junak Major Mihailo Ilić

 

Reč autor teksta: Ja Ivan Đurđević, Moj otac Jovan Đurđević i Moja majka Mirjana Đurđević iz Jagodine odali smo počast našem rođaku Majoru Mihailu Iliću i palim borcima na javoru na Kalipoljskoj bitci za nezavisnost Srbije 1876-1878. gde je vođen rat protiv Turaka i zadat konačan udarac od koga se Turska vojska više nikad nije oporavila i od tog momenta je Srbija dobila Državnost. Otac Majora Mihaila Ilića je NIKOLA, Nikolin rođeni Brat je ĐURĐE (moj para deda od koga je nastalo prezime Đurđević). Po saznanjima udruženja palih boraca na Javoru niko nikad od potomaka rođaka nije došao na njegov spomenik ovde na JAVORU zadnjih 100 godina.
 
Ivan Đurđević Jovan Đurđević Rođaci Javor Major Mihailo Ilić Spomen Ploča
 
Na internetu postoje neke informacije o Majoru Mihailu Ilići, najviše o njemu zna istoričar Ninoslav Stanojlović iz Jagodine. Stanojlović je istakao da se on lično ovom temom (srpsko – turskim ratovima u 19. veku) bavi već punih 25 godina i to posebno sa aspekta lokalnog istoriografa i da je diplomski rad na Fakultetu posvetio majoru Mihajlu Iliću.